Fajčiari a alkoholici zachránia Slovensko

23. augusta 2010, obcianskarosada, Nezaradené

V augustovom tichu pred koaličnou radou sa v rezortoch hľadajú peniaze do rozpočtu. Nepoučiteľne ukecaný Mikloš už v rozhovoroch počíta so zvyšovaním spotrebných daní na alkohol a cigarety, uvažuje o zvyšovaní DPH až niekde na 21%. Krabička cigariet by stála o 16, pivo o 10 a liter vodky o 43 centov viac. Jednoduchou matematikou mu vyšlo, že tak by štát vybral na spotrebných daniach až 800 miliónov €.

Nuž teda vďaka vám „závislým“ čaká Slovensko konečne žiarivá perspektíva. No vy ostatní, bežní, obyčajní (alebo ako vás ešte vrchnosť osloví) občania nevyskakujte od radosti. Mikloš medzi riadkami uvažuje o akomsi zjednocovaní spotrebných daní, v jeho úvahách je to iste zvyšovanie DPH minimálne na 21%. A ako vieme, zvýšiť DPH o 2% znamená zdražieť akýkoľvek tovar na pulte najmenej o 5 až 10%.

Ticho je však o šetrení, úsporách v rezortoch. Pripadá mi to, akoby sa najprv hľadal hlavný plátca – občan a až potom ten, kto míňa – vláda. Už sme si zvykli na zdražovanie v každom režime, no je prekvapivé, že tieto zdražovania pripravuje akási liberálno-pravicová vláda, ktorá v predvolebných časoch hlásala čosi úplne iné…

Jedine, že sa opäť vráti premiérka z dovolenky, vyhlási, že toto je len diskusia a všetko bude inak. No obávam, že teraz už nebude tak „sociálne čistá“.